Prinses Irene - Huizen

Op zaterdag 14 april geeft Harmonieorkest 'Prinses Irene' een dubbelconcert samen met  Koninklijke Harmonie 'De Voortgang' uit Neeroeteren (België). Dit concert vindt plaats op een bijzonder mooie locatie: De NedPho koepel in Amsterdam.

De Gerardus Majellakerk in Amsterdam Oost, een rijksmonument uit 1925, is een echte koepelkerk naar Byzantijns voorbeeld. De naam van de kerk is bij de inhuizing van het Nederlands Philharmonisch Orkest veranderd in "De NedPho-Koepel".

De KH De Voortgang uit Neeroeteren brengt deze avond een programma dat opgebouwd is rond de kernbegrippen 'Life' en 'Beeld'. Beide begrippen worden vrij breed geïnterpreteerd, zodat het net zo goed kan gaan over het zoeken naar 'beelden uit het leven gegrepen' als naar banden met beeldende kunsten, film, dans… Om dit te bereiken, wordt aan het publiek een verscheidenheid van muzikale genres gepresenteerd.

Kern van het programma is “Beelden uit een tentoonstelling”, het bekende pianowerk van Modest Moussorgsky, dat vooral in de georkestreerde versie van M. Ravel bekend is geworden bij het grote publiek, en waaruit een aantal beelden zullen worden gespeeld.

Daarnaast evolueert het programma echter van klassiek naar populair en hedendaags, en komen componisten als O. Respighi over N. Rota en J. Williams tot J. Dodd en S. Bradley aan bod.

Harmonieorkest Prinses Irene zal na de pauze ook een gevarieerd programma brengen. Zij beginnen hun concert met het prachtige openingswerk Aurora Borealis waarna zij hun programma vervolgen met Four Norfolk Dances van Philip Sparke. Dit stuk is een ode aan één van de mooiste provincies van Engeland.

Elsa’s Procession to the Cathedral komt uit de tweede act van Richard Wagners beroemde opera Lohengrin. Tijdens deze prachtig statische maar romantische muziek schrijden Elsa en haar redder en held naar de kathedraal. Henry V, een Suite uit de film Henry V, gearrangeerd door Johan de Meij en tot slot het bijzondere werk Symphony 'X' ('The Big D') van de Amerikaanse componist Don Gillis.

Gillis hield van grapjes in de muziek. De compositie verbeeldt in muzikale zin de stad Dallas. De muziek is puur Amerikaans van aard. Gillis ging daarbij niet uit van een symfonie op puur klassieke grondslag, maar werkte voornamelijk gevoelsmatig. De 4 delen van de symfonie kregen de volgende titel :
1. All American City
2. Requiem for a hero
3. Conventioneer
4. Cotton Bowl

De delen lijken, met uitzondering van deel 2, gebaseerd op Amerikaanse volksmuziek, muziek die een grote gelijkenis vertoont met de composities van Aaron Copland. Het Amerikaanse karakter van de muziek wordt versterkt door de klanken van de kopergroep, die sterk doen denken aan marsmuziek van onder andere Sousa en Copland. Deel 2 wijkt muzikaal sterk af van de andere delen. Dit requiem verwoordt op muzikale wijze een van de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse geschiedenis: de moord op president John F. Kennedy.

Kaarten bestellen? Klik hier!